čtvrtek 11. srpna 2011

Hraní

Je príma, že jsem s Abby mohla být doma tak dlouho. Do ráce nastupuji až v úterý a pak Olda dva týdny nemá pohotovost, takže s ní bude moct být doma do značné míry zase on. Bohužel ale, minimálně z počátku, se mnou nebude moci chodit do práce (časem se to snad změní) a tak ji pomalu zvykáme, aby byla doma sama. Aby se nenudila a taky aby měla zajištěno častější krmení, dávám jí při odchodu několik hraček:



1. Kong - známá hračka, která se dá naplnit různým krmením. Při dopadu skáče a Abby ji zbožňuje - naučila se kong házet :-)

2. Modrý míček s bludištěm uvnitř - má velký úspěch. Dají se do něj nasypat pamlsky. Uvnitř je malé bludiště, a tak aby pes dostal pamlsky ven, musí míček různě koulet a mačkat. "Bohužel" se Abby velmi rychle naučila jak na to a tak to bohužel není zábava na několik hodin, jak nám paní říkala :-).

3. Nejúspěšnější je půllitrová petflaška naplněná dobrotami. Dávám tam granulky, jablka, banán a různé pamlsky, aby byla náplň lákavá a sytá. Vydrží dlouho, než z ní Abby všechny pamlsky vydoluje a Abby jen ji vidí, může se zbláznit.





Na klec jsme přidělali dvířka, aby se Abby postupně naučila být v kleci chvíli zavřená - pro případ transportu v autě. Packou hned zkoumala, jak se dvířka otáčí a zjistila, že se dají tlamou otvírat a zavírat. Aby si neničila tesáky o kovovou mříž, udělala jsem jí zábavné plastové úchytky, za které může dvířka tahat a naučila ji, že kov nemá hryzat.



To je vůbec největší úspěch posledního týdne - Abby dokonale rozumí slovu "nesmíš" a "fuj", což nám velmi usnadnilo práci.

Do hravého cvičení jsme přidali povely "otočka" (už zvládáme bez pamlsku, jen jasným ukázáním ruky) a "mrtvolka" (také už stačí zpravidla ukázat) - Abby se svalí na bok a chvíli se nehýbá, jako by z ní byla mrtvolka :-). 

Krásně už nám taky honí talíř, ale ještě jsme se nenaučily ho nosit zpátky. Na to, že ji zpočátku ale vůbec nezajímal, je to velký úspěch. Taky už velmi dobře rozumí slovu "pusť", takže není třeba ji honit a rvát jí věci z tlamy.

Žádné komentáře:

Okomentovat